Jedným z najvýznamnejších priaznivých biologických účinkov konzumácie bobuľového ovocia, respektíve produktov pripravených z tohto ovocia akými sú napríklad aj komerčne dostupná šťava z brusníc, čučoriedok, arónie, rakytníka, čiernych ríbezlí je okrem iných účinkov aj ich antioxidačný účinok. Za tento účinok sú zodpovedné najmä v nich obsiahnuté polyfenolické látky, flavonoidy, antokyány, karotenoidy, antioxidačne účinné vitamíny a iné látky, ktorých charakter a chemická štruktúra sa v súčasnosti intenzívne študuje.
Obsah antioxidačné účinných látok v jednotlivých produktoch je závislý nielen od druhu ovocia, ale aj podmienok pri pestovaní, výbere vhodných klonov a v neposlednom rade aj na spôsobe spracovania a skladovania príslušného produktu. Tieto zdravotne významne efekty prvotného antioxidačného účinku sa následne prejavujú ako zníženie rizika vzniku rakovinových ochorení, ochorení srdcovocievneho aparátu, zníženie rizika vzniku a zníženia prejavov chronických zápalových ochorení. Mnohé antioxidačné účinné látky majú aj rad ďalších priamych kladných biologických účinkov na organizmus človeka, ktoré nemusia súvisieť s antioxidačným účinkom.
Okrem toho bobuľové ovocie je bohaté aj na iné nutrične či biologicky ináč významné látky a celkový kladný zdravotný účinok a nutričná hodnota bobuľového ovocia býva často ešte nedocenená. Z hľadiska rôznorodosti a počtu významných nutričných látok vynikajú obzvlášť plody rakytníka rašetliakového, ktoré obsahujú okrem v šťave aj hodnotný olej. Vynikajúcim antioxidačným účinkom sa vyznačuje aj šťava z našej brusnice pravej a arónie čiernoplodej. Novšie metódy skúmania a zisťovania účinných látok v prírodných zdrojoch, ako aj metódy skúmania účinku známych a novo objavených účinných látok až na molekulovej úrovni, nám poskytuje omnoho ucelenejší pohľad na význam bobuľového ovocia. Počet hodnotných vedeckých publikácii, ako aj záujem odbornej ako aj laickej verejnosti však poukazuje na skutočnosť, že bobuľové ovocie začína v našej strave, v nápojoch a celkove v zdravom životnom štýle zaujímať postavenie, ktoré mu vzhľadom na uvedené skutočnosti patrí.